İlteriş Kutluğ Kağan'a Ait Anıt Gün Yüzüne Çıktı
Uluslararası Türk Akademisi ve Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü’nün 2019'dan bu yana ortak çalışma sürdürdüğü Nomgon Vadisinde Bilge Kağan ve Kültigin'in babaları İlteriş Kutluğ Kağan'a ait anıt ve 12 satırlık yazıtı gün yüzüne çıkartıldı.
M.S 682-691 yılları arasında hükümdarlık yapan Kağan Vezir Tonyukuk ile birlikte Çin esaretine başkaldırarak 2 .Göktürk Devletinin temellerini atmıştır.
Bulunan yazıt genel olarak Bilge Kağan ve Kültigin’in anıtlarına benzese de üst kısmında bulunan ejderha şeklinde iki kurt başı bulunmaktadır.
Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali yaptığı konuşma da ;
“Külliyenin etrafına hendek kazılmış ve buradan toprak yığılarak bir kale inşa edilmiş. Külliyenin batı tarafında, alanın ortasına delikli taştan bir küp (sunak), taştan insan figürleri, iki yavrusu olan aslan heykeli ve iki koyun heykeli bulunmaktadır.”
Bununla birlikte anıt kompleksinin kapısında 51 balbal taşın sırayla yerleştirildiği, bu balballardan 5 tanesinin de Aşina adlı aileye ait dağ keçisi sembolünü taşıdığı” bildirdi.
İlteriş Kutluğ Kaan’a ait anıtın bulunmasıyla birlikte Türk isminin geçtiği ilk yazıt olarak bilinen Orhun Kitabeleri'nin yerini bu anıt aldı.
Benzer Haberler
Bir Hıdrellez Masalı
Naşit Özcan'ı Kaybettik
3 Mayıs Türkçülük Günümüz Kutlu Olsun
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun
Sihirli Annem Hepimiz Biriz Filminin Çekimleri Tamamlandı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun
Harry Potter Dizisinin Oyuncu Kadrosu Belli Oldu
400 Yıl Sonra William Shakespeare'in Bilinmeyen Sonesi Ortaya Çıktı