Samsun (Atatürk'ün Nefesinin Değdiği Yerler)
Orta Karadeniz’de Yeşilırmak Kızılırmak ortalarında kalan Türkiye’nin nüfus yoğunluğu en kalabalık 16. Şehri en önemlisi de Kurtuluş Savaşında aldığı rol ile Atatürk’ün şehri…
SAMSUN
Benim gibi Samsunlu olmayıp da sadece gönül bağıyla bağlı olanlar için bir yazı dizisi başlatmak istedim. Eksiklerim kusurlarım olursa şimdiden affınıza sığınıyorum.
BÖLÜM 1 MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN NEFESİNİN DEĞDİĞİ YERLER
TÜTÜN İSKELESİ: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 günü adım attıkları ilk yerdir Tütün İskelesi…
O güne duyulan saygı adına 19 Mayıs 2009 da restore edilmiş temsili bir Bandırma Vapuru konulmuş. Atatürk ve 18 arkadaşının temsili heykeller ile bir çeşit açık hava müzesi oluşturulmuştur.
Geminin içini gezdiğiniz de o günlerin gözünüzde canlanmaması pek mümkün olmuyor. Güçlü kararlı bakışlarıyla Atatürk’ü ve gelişine sevinen bu vatan kurtulacak diyen halkın coşkusunu içiniz de hissedeceksiniz.
ONUR ANITI: 1927’de heykeltıraş Henry Krippel’e sipariş verilen Onur Anıtı 1932 de tamamlanmış ve bugün ki yerine getirilmiştir. Onur Anıtının bir özelliği de şehrin her yerinden görülebiliyor olmasıdır.
Kaidenin her iki yanında da savaşa gidenlerin insanlar olması ve tam ortada duran Atatürk’ün çelikten bakışları bana kalırsa Türkiye Cumhuriyetini nasıl b ir inançla kurduğunun en büyük göstergelerinden birisi…
BANDIRMA VAPURU VE MİLLİ MÜCADELE PARKI AÇIK HAVA MÜZESİ
Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşlarını Samsun’a ulaştıran Bandırma Vapurunun birebir örneği 2003 yılında müze olarak yeniden yapılmıştır.
Bandırma Vapuru Müzesinin odalarında ve kaptan köşkünde o dönemleri yansıtan balmumu heykeller ve Atatürk’ün kullandığı bazı eşyalar yer almakta… En güzel yanı ise size Atatürk’ün sevdiği şarkıların eşli ediyor olması…
GAZİ MÜZESİ
Atatürk Samsun’a ilk geldiğinde Mıntıka Palas Oteli olarak adlandırılan bir yerde kalmıştır. Kurtuluş Savaşından sonra da Atatürk’e hediye edilmiş. Şehre geldiği zaman hep burada kalmıştır.
1940’da Gazi Müzesi olarak açılmıştır.
İLK ADIM ANITI
Atatürk ve Arkadaşlarının yanlarında gençlerle resmedildiği bu anıt Atatürk’ün 100. Yaş günü anısına yapılmıştır.
İlk bölümde sizler için kalemimin yettiğince bu özel şehir de Milli Mücadele zamanlarını yansıtan tarihi yerleri anlatmaya çalıştım. Yazılacak anlatılacak daha çok yerler var.
Haftaya görüşmek üzere
Sevgiyle Kalın
Benzer Haberler
Bir Hıdrellez Masalı
Naşit Özcan'ı Kaybettik
3 Mayıs Türkçülük Günümüz Kutlu Olsun
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun
Sihirli Annem Hepimiz Biriz Filminin Çekimleri Tamamlandı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun
Harry Potter Dizisinin Oyuncu Kadrosu Belli Oldu
400 Yıl Sonra William Shakespeare'in Bilinmeyen Sonesi Ortaya Çıktı